Wij geven graag wat advies over het onderhouden van uw gazon. Maaien, sproeien en bemesten vormen de basis van het gazononderhoud. Dit moet regelmatig gebeuren. Dit onderhoud kun je indien nodig uitbreiden door jaarlijks te verticuteren en te bekalken.

Wat moet je weten over grasmaaien?
Door regelmatig te maaien bereiken zonlicht en water de wortels van het gras. Nieuwe uitlopers gaan groeien en de groei van fijnere grassen wordt bevorderd. Het gazon blijft dicht bezet met gras waardoor onkruid en mos minder kans hebben om te groeien. Het resultaat is een dik en stevig gazon, vrij van onkruid.
Hoe grasmaaien?
- Maai niet wanneer het gras nat is.
- Maai het gazon op een lengte van 3 tot 3,5 cm.
- Vang het gemaaide gras op in de opvangbak van de grasmaaier.
- Bij extreem heet weer kan je best het gras wat langer laten, anders verbranden de wortels.
- Vergeet niet de kanten bij te werken met een kantenmaaier.
Tip!
Verander af en toe de richting waarin je het gazon maait. Dit voorkomt dat het gras plat gaat liggen. Het houdt de groeirichting van de sprieten omhoog. Ook dit helpt zonlicht en water de wortels van het gras te laten bereiken.

Wat moet je weten over sproeien?
Gras heeft zoals elke plant water nodig. Water voorkomt uitdroging en meststoffen worden via het water door de wortels van het gras opgenomen. Sproei bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds. Zo beperk je verdamping van het water en heeft het gazon meer tijd om het water op te nemen. 
Waarmee sproeien?
Gebruik een tuinslang waaraan je een zwenksproeier koppelt of maak gebruik van een beregeningsinstallatie. Als je een wat kleiner gazon hebt kun je met een zwenksproeier efficiënt te werk gaan zonder de sproeier (vaak) te verzetten. In grotere tuinen of tuinen met veel verschillende vormen raden wij een beregeningsinstallatie aan.
Tip!
Gebruik je grondwater om te sproeien? Test of het grondwater ijzerhoudend is. Dit is niet slecht voor het gazon, maar kan een bruine aanslag op je terras en tuinset achterlaten.

Hoe het beste bemesten?
Om het gazon gezond en sterk te houden is het raadzaam om het te bemesten. Hierdoor is het gras beter bestand tegen ziektes, verkleurt het minder snel bij droogte en herstelt het sneller na vorst. Omdat het gazon hierdoor zijn dichtheid behoudt, vormen mos en onkruid zich minder snel tussen het gras.

De meest ideale periodes om te bemesten.

- Maart voor het bevorderen van de groei en diep groene kleur
-Juni voor het behoud van de groene kleur en om het gras sterk te houden
September om het gras te voorzien van voldoende voedingsstoffen voor de winterperiode

Hoe bemesten?

-Op een droog gazon
- Maai het gazon en verwijder het maaisel
- Meet af hoeveel bemesting je voor het gazon nodig hebt
-Strooi de ene helft in de lengte en de andere helft in de breedte van het gazon
-Gebruik een strooiwagen voor grote gazons
-Sproei en houdt de ondergrond vochtig

Hoe Verticuteren en inzaaien?

Door mos, onkruid en grasresten kan een soort viltlaag op het gazon ontstaan. Een laag van 1 cm beschermt het gazon tegen hitte en verlies van water. Maar door een te dikke laag bereiken water, licht en lucht moeilijk de wortels. Dan wordt het tijd om te verticuteren, hiermee verwijder je de viltlaag.

Verticuteren is niet nodig zonder mosgroei en een viltlaag. 

Een viltlaag ontstaat niet als de bodem gezond is en veel biodiversiteit vertoont. Dit zorgt voor een open structuur van het gazon en zet resten gemaaid gras om in voedingsstoffen voor het gras. Hoef je het gazon niet te verticuteren? Dan adviseren we aan om het wel te beluchten.

De beste periode om te verticuteren is Maart - April.
Voor het huren van een proffesioneel verticuteermachine kan u terecht bij: https://knevels-renting.be/verticuteermachine

Zorg voor een gemaaid gazon dat een beetje vochtig is. Stel de machine af: de messen moeten ongeveer 1 cm de bodem in kunnen (bij een dunne viltlaag is 0,5 cm voldoende). Verticuteer in de lengte en in de breedte richting. Hark tot slot de resten van het gazon.

Door het verticuteren kunnen er wat kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Dat is normaal en eenvoudig op te lossen met graszaad.  Na enkele maanden kun je een (bij voorkeur organische) gazonmest gebruiken.

Bekalken van uw gazon!

Het is raadzaam om je gazon te bekalken. Een gazon dat in de schaduw ligt of een gazon met een wat minder dichte bezetting is gevoelig voor mos. Mos groeit namelijk het best in een schaduwrijke en vochtige omgeving op een bodem met een lage zuurtegraad. Bij mosgroei wordt de groei van nieuwe grassprieten beperkt waardoor een dicht bezet gazon achterwege blijft. Een bodem van zand of klei heeft van nature al een zeer lage zuurtegraad.

Door bekalking van het gazon stijgt de zuurtegraad van de bodem waardoor mos niet meer kan groeien. Het is dus goed om dit ook te doen wanneer er nog geen mos groeit, dan heeft het een preventieve werking

1x per jaar        november tot en met januari, en
zuurtegraad     wanneer de waarde van een pH-bodemtest lager is dan 6

- gebruik korrels, poeder kan van het gazon waaien
- 1 tot 1,5 kilo per 10 m²
- gelijkmatig verspreiden en daarna sproeien