Hoe grasmaaien?
- Maai niet wanneer het gras nat is.
- Maai het gazon op een lengte van 3 tot 3,5 cm.
Tip!
Verander af en toe de richting waarin je het gazon maait. Dit voorkomt dat het gras plat gaat liggen. Het houdt de groeirichting van de sprieten omhoog. Ook dit helpt zonlicht en water de wortels van het gras te laten bereiken.
- Maart voor het bevorderen van de groei en diep groene kleur
-Juni voor het behoud van de groene kleur en om het gras sterk te houden
- September om het gras te voorzien van voldoende voedingsstoffen voor de winterperiode
Hoe bemesten?
-Op een droog gazon
- Maai het gazon en verwijder het maaisel
- Meet af hoeveel bemesting je voor het gazon nodig hebt
-Strooi de ene helft in de lengte en de andere helft in de breedte van het gazon
-Gebruik een strooiwagen voor grote gazons
-Sproei en houdt de ondergrond vochtig
Hoe Verticuteren en inzaaien?
Door mos, onkruid en grasresten kan een soort viltlaag op het gazon ontstaan. Een laag van 1 cm beschermt het gazon tegen hitte en verlies van water. Maar door een te dikke laag bereiken water, licht en lucht moeilijk de wortels. Dan wordt het tijd om te verticuteren, hiermee verwijder je de viltlaag.
Verticuteren is niet nodig zonder mosgroei en een viltlaag.
Een viltlaag ontstaat niet als de bodem gezond is en veel biodiversiteit vertoont. Dit zorgt voor een open structuur van het gazon en zet resten gemaaid gras om in voedingsstoffen voor het gras. Hoef je het gazon niet te verticuteren? Dan adviseren we aan om het wel te beluchten.
De beste periode om te verticuteren is Maart - April.
Voor het huren van een proffesioneel verticuteermachine kan u terecht bij: https://knevels-renting.be/verticuteermachine
Zorg voor een gemaaid gazon dat een beetje vochtig is. Stel de machine af: de messen moeten ongeveer 1 cm de bodem in kunnen (bij een dunne viltlaag is 0,5 cm voldoende). Verticuteer in de lengte en in de breedte richting. Hark tot slot de resten van het gazon.
Door het verticuteren kunnen er wat kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Dat is normaal en eenvoudig op te lossen met graszaad. Na enkele maanden kun je een (bij voorkeur organische) gazonmest gebruiken.
Bekalken van uw gazon!
Het is raadzaam om je gazon te bekalken. Een gazon dat in de schaduw ligt of een gazon met een wat minder dichte bezetting is gevoelig voor mos. Mos groeit namelijk het best in een schaduwrijke en vochtige omgeving op een bodem met een lage zuurtegraad. Bij mosgroei wordt de groei van nieuwe grassprieten beperkt waardoor een dicht bezet gazon achterwege blijft. Een bodem van zand of klei heeft van nature al een zeer lage zuurtegraad.
Door bekalking van het gazon stijgt de zuurtegraad van de bodem waardoor mos niet meer kan groeien. Het is dus goed om dit ook te doen wanneer er nog geen mos groeit, dan heeft het een preventieve werking
1x per jaar november tot en met januari, en
zuurtegraad wanneer de waarde van een pH-bodemtest lager is dan 6